Znakomite przepisy na ciasta. Musisz je wypróbować.Tym razem przepis na tartę z jagodami Aldony. Przepis zawiera: mąkę, masło, jagody, jogurt i jajko.
Składniki:
- 20 dag mąki
- 60 ml wody
- 1 jako
- 100 g masła
- 40 dag jagód
- 180 ml jogurtu naturalnego
- 1/2 szkl cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Sposób wykonania:
-
Na deskę przesiać mąkę.Dodać do niej masło i razem posiekać.Następnie wbić jajko i dodając stopniowo wodę zagniatać całość na gładkie, jednolite ciasto.Z gotowego ciasta uformować kulę.Przykryć lnianą ściereczką i wstawić do lodówki na około 30 minut.Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki.Cienko go rozwałkować i wyłożyć nim formę do tart.Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 20 minut.Po tym czasie wysmarować wierzch ciasta jogurtem naturalnym wymieszanym z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.Wysypać jagody i ponownie wstawić ciasto do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 30 minut.
Liczba porcji: 9