Kolejna propozycja na znakomite naleśniki. Będziesz zaskoczony jakie dobre. Naleśniki z jabłkiem Ani. Przepis zawiera: mąkę, mleko, jajka, miód i jabłko.
Składniki:
- 2 szkl mąki
- 2,5 szkl mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- olej do smażenia
- 5 jabłek
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka masła
- polewa czekoladowa
Sposób wykonania:
-
Do miski wlać mleko.Dodać do niego jajko i razem roztrzepać.Wówczas wsypać przesianą mąkę z dodatkiem soli.Dodać jeszcze cukier i całość dokładnie wymieszać na gładkie, jednolite ciasto.Z gotowego ciasta smażyć naleśniki na patelni z odrobiną rozgrzanego oleju.W między czasie obrane jabłka pokroić na mniejsze kawałki, usuwając gniazda nasienne.Wrzucić je do rondelka z rozgrzanym masłem.Gdy zaczną się rozpadać polać je miodem i posypać cynamonem.Trzymać jeszcze na ogniu przez kilka minut.Na gotowych naleśnikach rozłożyć jabłka.Zawinąć je i przed podaniem polać jeszcze polewą czekoladową.
Liczba porcji: 6