Przez żołądek do serca. Znakomite pomysły na desery. Tym razem przepis na budyń czekoladowy Karoliny. Do jego wykonania potrzebujesz: mleka, śmietanki kremówki, kakao i cukru pudru.
Składniki:
- 1 szkl mleka
- 1/3 szkl śmietany kremówki (30%)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- tarta czekolada do dekoracji
Sposób wykonania:
-
Do rondelka wlać ½ szkl mleka oraz śmietankę kremówkę.Zagotować je na wolnym ogniu.Wówczas do reszty mleka dodać cukier, żółtko, kakao i mąkę.Całość dokładnie wymieszać po czym dodać do rondelka z gotującym się mlekiem i śmietanką.Energicznie mieszając trzymać na średnim ogniu do zgęstnienia.Wówczas gotowy budyń przełożyć do salaterek czy małych szklaneczek.Przed podaniem posypać jeszcze startą czekoladą.
Liczba porcji: 6