Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto czekoladowe z orzechami Karola

Pyszności na rodzinne spotkania. Znakomite ciasta. Dziś przepis na czekoladowe ciasto z orzechami Karola. Lista zakupów: czekolada, jajka, orzechy laskowe oraz mąka.
 

Składniki:

  • 150 g czekolady mlecznej 
  • 4 jajka 
  • 1 szkl posiekanych orzechów laskowych 
  • ¾  szkl cukru 
  • 1 szkl mąki pszennej 
  • 2 łyżki kakao 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 ml oleju roślinnego 
  • 3 łyżki masła
 

Sposób wykonania:

  1. Do miseczki przełożyć czekoladę połamaną na mniejsze kawałki oraz masło.
    Mieszając rozpuścić w kąpieli wodnej.
    Następnie do jajek dodać cukier i razem utrzeć na gładką, puszystą masę.
    Wówczas nie przerywając ucierania dodawać stopniowo masło z czekoladą.
    Gdy składniki się połączą dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao.
    Na koniec dodać jeszcze olej oraz posiekane orzechy.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Gotowe ciasto przełożyć do formy.
    Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 25 minut.
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *