Mix kolorów i smaków. Pyszne faszerowane papryki Marka. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: czerwonej papryki, mięsa mielonego, ryżu i pieczarek.
Składniki:
- 4 czerwone papryki
- 500 g mięsa wołowego
- 1 woreczek ryżu
- 1 cebula
- 5 pieczarek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- sól
- pieprz
- kawałek żółtego sera do posypania
Sposób wykonania:
-
Czerwone papryki dokładnie umyć.Przekroić na pół i delikatnie wydrążyć gniazda nasienne.Następnie ryż ugotować według opisu na opakowaniu.W między czasie obrana cebule posiekać a pieczarki oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.Wrzucić do rondelka z rozgrzaną oliwa z oliwek i przesmażyć.Gotowe wyjąć a do tego samego rondelka wrzucić mięso mielone, przesmażyć.Wówczas dodać do niego wcześniej odłożone pieczarki z cebulą.Dodać jeszcze ugotowany ryż i całość dokładnie wymieszać.Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i czerwoną papryką.Powstałym farszem wypełnić papryki.Posypać wierzch starym żółtym serem.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać około 15 minut.
Liczba porcji: 4