Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Konfitura truskawkowa Jowity

Tradycyjne polskie przetwory. Będziesz zaskoczony jakie pyszne. Konfitura truskawkowa Jowity. Składniki przepisu: truskawki, sok z cytryny oraz cukier. 
 

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • środek żelujący na 1 kg owoców
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 szkl cukru

 

Sposób wykonania:

  1. Truskawki dokładnie umyć, odrywając zielone szypułki.
    Pokroić je na mniejsze kawałki.
    Następnie zasypać jeszcze połowa cukru oraz środkiem żelującym.
    Odstawić na około 1 godzinę.
    Po tym czasie przełożyć je do rondelka.
    Dodać pozostały cukier oraz sok z cytryny. 
    Nie przerywając mieszania trzymać na ogniu około 10 minut.
    Po tym czasie przełożyć konfiturę do wcześniej wyparzonych słoików.
    Szczelnie zakręcicie i pasteryzować około 15 minut.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *