Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka pieczone Dagmary

Znakomity przepis na żeberka. Musisz je wypróbować. Żeberka pieczone Dagmary. Przepis zawiera; żeberka wieprzowe, ketchup, koncentrat pomidorowy oraz zioła prowansalskie. 
 

Składniki:

  • 1 kg żeberek 
  • ½ szkl ketchupu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ¾ szkl soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
  • ½ łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Żeberka dokładnie oczyścić i podzielić na mniejsze kawałki.
    Do miski przelać ketchup.
    Dodać do niego koncentrat pomidory, sok z pomarańczy i oliwę z oliwek.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Wówczas dodać paprykę, zioła prowansalskie oraz cukier.
    Ponownie wymieszać i doprawić na koniec solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć żeberka.
    Wstawić je do lodówki na co najmniej 2 godziny.
    Po tym czasie wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 1,5 godziny.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *