Znakomity przepis na żeberka. Musisz je wypróbować. Żeberka pieczone Dagmary. Przepis zawiera; żeberka wieprzowe, ketchup, koncentrat pomidorowy oraz zioła prowansalskie.
Składniki:
- 1 kg żeberek
- ½ szkl ketchupu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- ¾ szkl soku pomarańczowego
- 1 łyżeczka papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- ½ łyżeczki cukru
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Żeberka dokładnie oczyścić i podzielić na mniejsze kawałki.Do miski przelać ketchup.Dodać do niego koncentrat pomidory, sok z pomarańczy i oliwę z oliwek.Całość dokładnie wymieszać.Wówczas dodać paprykę, zioła prowansalskie oraz cukier.Ponownie wymieszać i doprawić na koniec solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć żeberka.Wstawić je do lodówki na co najmniej 2 godziny.Po tym czasie wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 1,5 godziny.
Liczba porcji: 4