A teraz przepis na kawałek soczystego mięsa. Czyli pomysł na żeberka. Do wykonania tego przepisu będziesz potrzebować: żeberek, musztardy, czosnku oraz ketchupu.
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka keczupu
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Żeberka dokładnie oczyścić i podzielić na mniejsze porcję.Następnie do miseczki przelać miód, musztardę, olej oraz ketchup.Całość dokładnie wymieszać.Wówczas dodać jeszcze obrany czosnek przeciśnięty przez praskę, rozmaryn i majeranek.Ponownie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć żeberka.Wstawić je do lodówki najlepiej na całą noc.Następnego dnia wstawić żeberka do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut.
Liczba porcji: 4