Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Budyń czekoladowy Bogdana

Zastanawiasz się co przygotować dziś na deser. Wypróbuj nasz przepis na pyszny budyń czekoladowy. Aby go wykonać potrzebujesz mleka, kakao, truskawek, żółtek oraz masła. 
 

Składniki:

  • kilka truskawek 
  • 2 szkl mleka
  • 3 łyżki cukru
  •  2 łyżki masła
  •  2 łyżki kakao
  •  2 łyżki mąki ziemniaczanej
  •  2 żółtka

Sposób wykonania:

  1. 1 ½ szkl mleka wlać do rondelka.
    Dodać od niego cukier oraz masło.
    Mieszając trzymać na małym ogniu, aż całość się rozpuści i połączy ze sobą.
    Natomiast do reszty mleka dodać żółtka.
    Roztrzepać po czym dodać jeszcze mąkę ziemniaczaną i kakao.
    Dokładnie wymieszać i przelać do gotującego się mleka.
    Całość energicznie mieszać , aż powstanie gładki, gęsty, jednolity budyń.
    Wówczas na dno pucharka wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki truskawki.
    Zalać je budyniem i wierzch również udekorować truskawkami.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *