Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tortiglioni ze szparagami

Tortiglioni ze szparagami – Trtiglioni alla renana

Składniki:


– 400 g tortiglioni (makaron w kształcie spiralek),
– 2 plasterki gęsiej piersi lub wędzonej szynki pokrojonej w kostkę,
– 12 – 18 łodyg szparagów (w zależności od wielkości), 100 g masła,
– 100 g śmietany,
– 200 g świeżych pomidorów,
– czosnek
– bazylia.

Wykonanie:
Na małej patelni przyrumienić masło z dwoma drobno posiekanymi ząbkami czosnku i dodać do piersi gęsiej bądź szynki. Lekko poddusić, dodać śmietanę a następnie pomidory. Pogotować trochę na małym ogniu (aż sos osiągnie właściwą konsystencję).
Podawać z ugotowanymi "al dente" tortiglioni, na wierzchu położyć ugotowane i pocięte na małe kawałeczki szparagi. Przepis na 6 osób.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *