Jeśli jest barszcz to muszą być i uszka. Podajemy dziś prosty przepis na ich wykonanie. Lista zakupów: suszone grzyby, mąka, jajko i cebula.
Składniki:
- 10 dag suszonych grzybów
- 1 czerstwa bułka
- 1 cebula
- ½ kg mąki
- 1 jajko
- sól
- wrzątek ile mąka zabierze
- łyżka oleju
Sposób wykonania:
-
Grzyby przełożyć do rondelka, zalać wodą i odstawić na całą noc.Następnego dnia obgotować je w tej samej wodzie w której się moczyły.W między czasie obraną cebulę posiekać i przesmażyć na rozgrzanym oleju.Obgotowane grzyby odcedzić i przemielić przez maszynkę po czym wymieszać razem z cebulą.Dodać jeszcze namoczoną i odciśniętą z nadmiaru wody bułkę.Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Natomiast na stolnice przesiać mąkę.Wbić do niej jajko i dodając po odrobinie wody zagniatać ciasto.Gotowe ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraciki.Na każdym rozłożyć po odrobinie farszu.Złożyć kwadraciki na pół, po czym zlepić ze sobą końce.Gotowe uszka wrzucić na wrzątek i gotować kilka minut od momentu wypłynięcia na powierzchnie.
Liczba porcji: 4