Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem pomidorowy Karola

Gotuj razem z pychotką. pl. wiele wyśmienitych przepisów na zupy-kremy. Krem pomidorowy Karola to nasza dzisiejsza pozycja. Przepis zawiera: pomidory, czosnek, bazylię i szczypiorek.
 

Składniki:

  • 800 g pomidorów z puszki
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka listków bazylii
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić do rondelka z rozgrzaną oliwą z oliwek.
    Gdy lekko się przesmaży dodać pomidory.
    Trzymać na ogniu przez kilka minut.
    Wówczas dodać bazylię oraz sól i pieprz do smaku.
    Gotować jeszcze chwilę po czym zdjąć rondelek z ognia.
    Dodać śmietanę i całość dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiego, jednolitego kremu.
    Ponownie postawić go na ogniu i gotować około 3-4 minut.
    Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *