Gotuj razem z pychotką. pl. wiele wyśmienitych przepisów na zupy-kremy. Krem pomidorowy Karola to nasza dzisiejsza pozycja. Przepis zawiera: pomidory, czosnek, bazylię i szczypiorek.
Składniki:
- 800 g pomidorów z puszki
- 3 ząbki czosnku
- kilka listków bazylii
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Obrany czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić do rondelka z rozgrzaną oliwą z oliwek.Gdy lekko się przesmaży dodać pomidory.Trzymać na ogniu przez kilka minut.Wówczas dodać bazylię oraz sól i pieprz do smaku.Gotować jeszcze chwilę po czym zdjąć rondelek z ognia.Dodać śmietanę i całość dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiego, jednolitego kremu.Ponownie postawić go na ogniu i gotować około 3-4 minut.Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
Liczba porcji: 4