Dla miłośników ciast. Zbiór znakomitych przepisów. Ciasto czekoladowe z orzechami Patryka. To nasza dzisiejsza pozycja. Aby upiec to ciasto potrzebujesz: mąki pszennej, kakao, orzechów włoskich oraz jajek.
Składniki:
- 150 g orzechów włoskich
- 90 g roztopionego masła
- 330 g cukru
- 120 ml oleju
- 70 g kakao
- 3 jajka
- 190 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- ¼ łyżeczki soli
Sposób wykonania:
-
Do miski przelać roztopione (ostygnięte) masło.Dodać do niego cukier oraz kakao i całość dokładnie utrzeć.Wówczas nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym, jajku na przemian wlewając olej.Gdy składniki się połączą wsypywać partiami cały czas mieszając mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem waniliowym.Mieszać do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.Wówczas wsypać jeszcze posiekane orzechy.Całość jeszcze delikatnie przemieszać.Gotowe ciasto przelać do formy.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut.
Liczba porcji: 9