Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto czekoladowe z orzechami Patryka

Dla miłośników ciast. Zbiór znakomitych przepisów. Ciasto czekoladowe z orzechami Patryka. To nasza dzisiejsza pozycja. Aby upiec to ciasto potrzebujesz: mąki pszennej, kakao, orzechów włoskich oraz jajek.  
 

Składniki:

  • 150 g orzechów włoskich 
  • 90 g roztopionego masła
  • 330 g cukru
  • 120 ml oleju
  • 70 g kakao
  • 3 jajka
  • 190 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ¼ łyżeczki soli

Sposób wykonania:

  1. Do miski przelać roztopione (ostygnięte) masło.
    Dodać do niego cukier oraz kakao i całość dokładnie utrzeć.
    Wówczas nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym, jajku na przemian wlewając olej.
    Gdy składniki się połączą wsypywać partiami cały czas mieszając mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem waniliowym.
    Mieszać do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
    Wówczas wsypać jeszcze posiekane orzechy.
    Całość jeszcze delikatnie przemieszać.
    Gotowe ciasto przelać do formy.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut. 
     

Liczba porcji: 9

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *