Ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje. Wypróbuj nasz przepis. Do jego wykonania potrzebujesz: czekolady, oliwy z oliwek, jajek, cukru i orzechów.
Składniki:
- 300 g czekolady
- 160 g oliwy z oliwek
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 120 g mąki pszennej
- 120 g posiekanych orzechów laskowych
Sposób wykonania:
-
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę połamaną na mniejsze kawałki z dodatkiem oliwy z oliwek i cukru.Gdy powstanie jednolity płyn zdjąć rondelek z ognia.Następnie jajka ubić na sztywną pianę.Nie przerywając mieszania dodawać stopniowo czekoladę z oliwą z oliwek i cukrem.Gdy składniki zaczną się łączyć wsypać jeszcze partiami mąkę wymieszaną z orzechami.Całość dokładnie wymieszać.Gotowe ciasto przelać do formy.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 30 minut.
Liczba porcji: 8