Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Omlet z truskawkami

Składniki:
– 2 jajka
– 4 łyżki mleka
– 2 łyżki mąki
– łyżka masła
– truskawki, obrane, pokrojone w kawałki i posypane cukrem
– bita śmietana lub sos śmietanowo -waniliowy
– cukier puder

Wykonanie:
Żółtka zmieszać z mąkę, dodać mleko, wymieszać. Ubić piane z białek, wymieszać delikatnie z żółtkami, wylać na średnio gorąca patelnie z roztopionym masłem, przykryć pokrywka.
Gdy powierzchnia omletu zmatowieje, rozprowadzić na jednej połowie truskawki, podważyć brzeg drugiej polowy i przykryć truskawki składając omlet na pół. Podać natychmiast, z bita lub kwaśną śmietaną, posypany cukrem pudrem, najlepiej na ogrzanym talerzu, co pomaga utrzymać puszystość omletu kilka chwil po podaniu.

2 comments for “Omlet z truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *