Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ostre skrzydełka Karola

Przepis dla miłośników ostrych smaków. Tym razem przepis na ostre skrzydełka Karola. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: skrzydełek z kurczaka, pasty curry, oliwy z oliwek i sosu sojowego. 
 

Składniki:

  • 10 skrzydełek z kurczaka
  • 3 łyżeczki pasty curry 
  • 1 papryczka chilii
  • 3 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • 2 ząbki czosnku
  • ½  łyżeczki startego imbiru
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Skrzydełka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku. 
    Następnie miód wymieszać  z oliwą z oliwek oraz pasta curry.
    Dodać jeszcze sos sojowy oraz, posiekaną papryczkę chilii oraz obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku imbirem oraz pieprzem.
    Powstała marynatą dokładnie natrzeć skrzydełka.
    Odstawić je na kilka godzin, aby przegryzły się z przyprawami. 
    Po tym czasie przełożyć skrzydełka do naczynia do zapiekania.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 25 minut.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *