Przepis dla miłośników ostrych smaków. Tym razem przepis na ostre skrzydełka Karola. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: skrzydełek z kurczaka, pasty curry, oliwy z oliwek i sosu sojowego.
Składniki:
- 10 skrzydełek z kurczaka
- 3 łyżeczki pasty curry
- 1 papryczka chilii
- 3 łyżeczki miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki startego imbiru
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Skrzydełka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie miód wymieszać z oliwą z oliwek oraz pasta curry.Dodać jeszcze sos sojowy oraz, posiekaną papryczkę chilii oraz obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku imbirem oraz pieprzem.Powstała marynatą dokładnie natrzeć skrzydełka.Odstawić je na kilka godzin, aby przegryzły się z przyprawami.Po tym czasie przełożyć skrzydełka do naczynia do zapiekania.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 25 minut.
Liczba porcji: 4