Przepyszny i mocno aksamitny krem paprykowy przepisu Pauliny. Do jego wykonania potrzebujesz: papryki, cebuli, pomidorów oraz przypraw.
Składniki:
- 2 papryki
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów
- 1 szk bulionu
- 3 łyżki oliwy z oliwy
- sól
- pieprz
- papryka mielona
- grzanki do posypania
Sposób wykonania:
-
Obraną cebulę posiekać i wrzucić do rondelka z rozgrzaną oliwa z oliwek.Lekko przesmażyć po czym wrzucić paprykę pokrojoną w kostkę, pozbawioną gniazd nasiennych.Dodać jeszcze pomidory z puszki razem z zalewą.Trzymać na ogniu przez kilka minut po czym zalać całość bulionem.Gotować na małym ogniu do miękkości papryki.Wówczas zdjąć rondelek z ognia i całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.Doprawić go do smaku solą, pieprzem oraz papryką mieloną.Przed podaniem podgrzać, ale już nie gotować.Podawać z grzankami.
Liczba porcji: 4