Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dorsz lub karp w galarecie

 

Składniki:

    • 1 dorsz (około kilograma)
    • 1 włoszczyzna bez kapusty
    • 1 duża cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
    • liść laurowy
    • 2 płaskie łyżki żelatyny
    • 2 jajka na twardo
    • ogórek konserwowy
    • pomidor

Sposób przyrządzenia:
Rybę myjemy, filetujemy, kroimy na porcje. Z głowy, części grzbietowych i płetw , włoszczyzny, cebuli i przypraw- gotujemy wywar, cedzimy, gdy trzeba dosalamy. Do gorącego wywaru kładziemy( najlepiej na sitku) części ryby i gotujemy bez przykrycia 10-15 min(do miękkości). Ryby pozostawiamy w wywarze do wystygnięcia. Żelatynę namoczyć niech napęcznieje. Zimne części ryby wyjmujemy, raz jeszcze dokładnie oczyszczamy z pozostałych ości, układamy na półmisku i przybieramy cząstkami jaj na twardo, pomidora, wachlarzykami ogórka, listkami zielonej pietruszki lub groszkiem konserwowym. Wywar z ryby podgrzewamy do wrzenia, odlewamy litr, rozpuszczamy namoczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Stygnącą galaretą dwukrotnie zalewamy na półmisku ryby i pozostawiamy do pełnego ostudzenia.
Przepis została nadesłany na konkurs “Święta z Makłowiczem” przez Agap

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *