Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mus pomarańczowy Pauliny

Jeżeli szukasz ciekawego przepisu na  desery to idealnie trafiłeś. Dziś mus pomarańczowy przepisu Pauliny. Lista zakupów: żółtka, pomarańcza, śmietana i cukier puder. 
 

Składniki:

  • 300 ml wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 3 łyżeczki żelatyny 
  • 7 łyżek cukru pudru 
  • 4 żółtka
  • 1 szkl gęstej śmietany 
  • 1 pomarańcza

Sposób wykonania:

  1. Do miski przełożyć żółtka.
    Dodać do nich cukier oraz sok z pomarańczy.
    Razem ucierać na puszystą masę w kąpieli wodnej.
    Wówczas zdjąć miskę z nad pary i dodać żelatynę rozpuszczoną w odrobinie wody.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Następnie dodać śmietanę ubita na sztywną pianę.
    Delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła. 
    Na sam koniec wrzucić obraną pomarańcze pokrojoną na małe kawałeczki. 
    Gotowy krem przełożyć do pucharków.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *