Przepięknie pachnąc, chrupiące ciasteczka miodowe przepisu Oli. Aby je wykonać potrzebujesz: płynnego miodu, mąki, imbiru i cynamonu.
Składniki:
- ½ szkl płynnego miodu
- 125 g masła
- ½ szkl brązowego cukru
- 2 ½ szkl mąki pszennej
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Sposób wykonania:
-
Do miękkiego masła dodać cukier.Razem utrzeć na puszystą masę.Wówczas dodać miód, imbir, cynamon i sodę oczyszczoną.Wsypać jeszcze mąkę przesianą przez sito.Całość dokładnie zagniatać, aż powstanie gładkie, jednolite ciasto.Wówczas rozwałkować go na 2 cm placek.Wykroić z niego np. szklanką kółka.Gotowe ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 10 minut.
Liczba porcji: 4