Przez żołądek do serca. Pyszne i mocno chrupiące gofry. Musisz ich spróbować. Do wykonania ciasta będziesz potrzebować: mąki pszennej, jajek, mleka, masła i odrobinę cukru.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 szkl mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła roślinnego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sposób wykonania:
-
Do rondelka wlać mleko.Wrzucić do niego masło oraz dodać cukier.Podgrzewać na małym ogniu , aż składniki się ze sobą połączą.Wówczas zdjąć rondelek z ognia i odstawić do ostygnięcia.W między czasie białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.Następnie dostudzonego mleka dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Dodać jeszcze żółtka i całość dokładnie wymieszać.Na sam koniec dodać białka ubite na sztywną pianę.Całość delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła.Z powstałego ciasta smażyć gofry w rozgrzanej gofrownicy.Podawać według upodobań np. z owocami lub posypane cukrem pudrem.
Liczba porcji: 4