Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto na gofry Kornelii

Przez żołądek do serca. Pyszne i mocno chrupiące gofry. Musisz ich spróbować. Do wykonania ciasta będziesz potrzebować: mąki pszennej, jajek, mleka, masła i odrobinę cukru.   
 

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szkl mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła roślinnego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

  1. Do rondelka wlać mleko.
    Wrzucić do niego masło oraz dodać cukier.
    Podgrzewać na małym ogniu , aż składniki się ze sobą połączą.
    Wówczas zdjąć rondelek z ognia i odstawić do ostygnięcia.
    W między czasie białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
    Następnie dostudzonego mleka dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
    Dodać jeszcze żółtka i całość dokładnie wymieszać.
    Na sam koniec dodać białka ubite na sztywną pianę.
    Całość delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła.
    Z powstałego ciasta smażyć gofry w rozgrzanej gofrownicy.
    Podawać według upodobań np. z owocami lub posypane cukrem pudrem. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *