Nie ma nic lepszego na obiad w upalne dni niż chłodnik. Dziś przedstawiamy przepis na chłodnik z ogórków. Lista zakupów: ogórki, maślanka, rzodkiewki i koperek.
Składniki:
- 9 ogórków gruntowych
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 pęczek koperku
- 3 l maślanki
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
Sposób wykonania:
-
Ogórki obrać i pokroić w kostkę.Rzodkiewki dokładnie umyć i pokroić na półplasterki.Natomiast koperek opłukać pod bieżącą wodą i drobno posiekać.Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.Zalać maślanką wyjętą prosto z lodówki.Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.Gotowy chłodnik wstawić jeszcze na trochę do lodówki i podawać dobrze schłodzony.
Liczba porcji: 4