Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mini szaszłyki Weroniki

Portal  dla osób poszukujących sprawdzonych przepisów na potrawy z kurczaka. Tym razem przepis na mini szaszłyki Weroniki. Do ich wykonania potrzebujesz: piersi z kurczaka, czosnku, oliwy z oliwek, skórki z cytryny. 
 

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka 
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • skórka starta z 1 cytryny
  • ½ szkl dobrego ketchupu
  • ½ pęczka szczypiorku 
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Pierś z kurczaka dokładnie oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.
    Następnie obrany czosnek przecisnąć przez praskę.
    Dodać do niego oliwę z oliwek, natkę pietruszki oraz skórkę startą z cytryny.
    Doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
    Do powstałej marynaty włożyć mięso.
    Dokładnie wymieszać i odstawić na 1 godzinę.
    Po tym czasie wrzucić mięso na rozgrzana patelnie.
    Smażyć na zloty kolor ze wszystkich stron.
    Wówczas gdy kurczak lekko ostygnie nadziewać go na patyczki od szaszłyków lub wykałaczki.
    Podawać z ketchupem, posypane posiekanym szczypiorkiem. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *