Portal dla osób poszukujących sprawdzonych przepisów na potrawy z kurczaka. Tym razem przepis na mini szaszłyki Weroniki. Do ich wykonania potrzebujesz: piersi z kurczaka, czosnku, oliwy z oliwek, skórki z cytryny.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki natki pietruszki
- skórka starta z 1 cytryny
- ½ szkl dobrego ketchupu
- ½ pęczka szczypiorku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Pierś z kurczaka dokładnie oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.Następnie obrany czosnek przecisnąć przez praskę.Dodać do niego oliwę z oliwek, natkę pietruszki oraz skórkę startą z cytryny.Doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.Do powstałej marynaty włożyć mięso.Dokładnie wymieszać i odstawić na 1 godzinę.Po tym czasie wrzucić mięso na rozgrzana patelnie.Smażyć na zloty kolor ze wszystkich stron.Wówczas gdy kurczak lekko ostygnie nadziewać go na patyczki od szaszłyków lub wykałaczki.Podawać z ketchupem, posypane posiekanym szczypiorkiem.
Liczba porcji: 4