Cieszą nie tylko smakiem ale wyglądem. Znakomite przepisy na desery. Domowy budyń waniliowy Igi. Lista zakupów: wanilia, truskawki, masło, mleko i jajka.
Składniki:
- 1 łyżka masła
- 2 żółtka
- ½ l mleka
- 3 ½ łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- ½ laski wanilii
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- truskawki do dekoracji
Sposób wykonania:
-
Do rondelka wlać 2/3 mleka.Wrzucić do niego masło i podgrzewać na małym ogniu, aż masło się rozpuści i połączy z mlekiem.Natomiast do reszty mleka dodać mąkę ziemniaczaną oraz żółtka.Dokładnie wymieszać i przelać do gotującego się mleka.Dodać jeszcze miąższ z wanilii oraz cukier.Trzymać na małym ogniu cały czas mieszając, aby nie powstały grudki z mąki.Jak budyń zacznie gęstnieć przełożyć go do salaterek.Udekorować kawałkami truskawek.
Liczba porcji: 4