Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Domowy budyń waniliowy Igi

Cieszą nie tylko smakiem ale wyglądem. Znakomite przepisy na desery. Domowy budyń waniliowy Igi. Lista zakupów: wanilia, truskawki, masło, mleko i jajka. 
 

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 2 żółtka 
  • ½  l mleka
  • 3 ½ łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • ½  laski wanilii
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • truskawki do dekoracji 

Sposób wykonania:

  1. Do rondelka wlać 2/3 mleka.
    Wrzucić do niego masło i podgrzewać na małym ogniu, aż masło się rozpuści i połączy z mlekiem.
    Natomiast do reszty mleka dodać mąkę ziemniaczaną oraz żółtka.
    Dokładnie wymieszać i przelać do gotującego się mleka. 
    Dodać jeszcze miąższ z wanilii oraz cukier.
    Trzymać na małym ogniu cały czas mieszając, aby nie powstały grudki z mąki.
    Jak budyń zacznie gęstnieć przełożyć go do salaterek.
    Udekorować kawałkami truskawek. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *