Mix kolorów i smaków. Pyszności przygotowane z warzyw. Dziś przepis na pyszną faszerowaną cukinię. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: cukinii, mięsa mielonego, pomidora i żółtego sera.
Składniki:
- 2 cukinie
- 40 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 pomidor
- garść startego żółtego sera
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Obraną cebule i czosnek drobno posiekać i wrzucić na patelnie z rozgrzanym olejem.Lekko przesmażyć po czym dodać mięso.Razem trzymać na ogniu, aż mięso ładnie się zarumieni.Wówczas dodać pomidora pokrojonego na mniejsze kawałki.Dodać jeszcze koncentrat pomidorowy i całość dusić jeszcze około 5 minut.W między czasie cukinie dokładnie umyć.Przekroić je na pół i delikatnie wydrążyć z nich miąższ.Natomiast farsz doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem i wypełnić nim połówki cukinii.Całość posypać jeszcze startym żółtym serem.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać około 30 minut.
Liczba porcji: 2