Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Faszerowana cukinia Edyty

Mix kolorów i smaków. Pyszności przygotowane z warzyw. Dziś przepis na pyszną faszerowaną cukinię. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: cukinii, mięsa mielonego, pomidora i żółtego sera. 
 

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 40 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 pomidor 
  • garść startego żółtego sera
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz 

Sposób wykonania:

  1. Obraną cebule i czosnek drobno posiekać i wrzucić na patelnie z rozgrzanym olejem.
    Lekko przesmażyć po czym dodać mięso.
    Razem trzymać na ogniu, aż mięso ładnie się zarumieni.
    Wówczas dodać pomidora pokrojonego na mniejsze kawałki.
    Dodać jeszcze koncentrat pomidorowy i całość dusić jeszcze około 5 minut.
    W między czasie cukinie dokładnie umyć.
    Przekroić je na pół i delikatnie wydrążyć z nich miąższ.
    Natomiast farsz doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem i wypełnić nim połówki cukinii.
    Całość posypać jeszcze startym żółtym serem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać około 30 minut. 
     

Liczba porcji: 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *