Przepisy na szybko i te bardziej pracochłonne. Ale wszystkie wyśmienite i smaczne. Dziś przepis na ostrą pastę chilii, Przepis zawiera: papryczki chilii, słodką czerwoną paprykę oraz ocet z białego wina.
Składniki:
- 2 kg papryczek chili
- 1 słodka czerwona papryka
- 1 szklanka octu z białego wina
- 1 łyżeczka soli
Sposób wykonania:
-
Papryczki pokroić na mniejsze kawałki.Cześć nasion usunąć, gdyż pasta może wyjść bardzo ostra.Przełożyć do miseczki.Słodką paprykę również pokroić, usuwając gniazda nasienne.Dodać ja do papryczek chilii.Całość oprószyć solą i odstawić na noc.Następnego dnia przełożyć całość do rondelka.Dodać jeszcze ocet z białego wina i dusić na małym ogniu, aż zacznie powstawać gęsta pasta.Wówczas zdjąć ją z ognia i całość dokładnie zmiksować na jednolitą pastę.Odstawić do ostygnięcia.
Liczba porcji: 4