Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto z jagodami Ewy

Znakomite przepisy na ciasta. Musisz je wypróbować. Ciasto z jagodami Ewy. Do jego wykonania potrzebujesz: jagód, jajek, mąki, oleju oraz maślanki. 
 

Składniki:

  • 1/2 kg jagód
  • 2 jajka
  • 1 szkl maślanki
  • 1 szkl  cukru
  • 1/2 szkl oleju
  • 2,5 szkl mąki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób wykonania:

  1. Do miski wbić jajka.
    Dodać do nich cukier i razem utrzeć na puszystą masę.
    Wówczas nie przerywając ucierania dodawać stopniowo olej oraz maślankę.
    Gdy składniki się połączą ze sobą wsypać partiami mąkę, która wcześniej przesiać z proszkiem do pieczenia.
    Dodać jeszcze cukier waniliowy i razem dokładnie wymieszać.
    Gotowe ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
    Na wierzchu rozłożyć jagody.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 1 godziny.
    Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. 
     

Liczba porcji: 9

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *