Składniki:
- 1 kg ładnych żeberek
- 1 szklanka bardzo mocnej kawy
- ½ pokrojonej w kostkę cebuli
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 4 posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
Marynata:
Sposób przyrządzenia:
Mięso dokładnie umyć, osuszyć. Wymieszać składniki marynaty, polać nią mięso, odstawić do lodówki na 4 godziny. Następnie wyjąć mięso z lodówki i pozostawić w marynacie na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. Obsączone z marynaty mięso ułożyć na blasze do pieczenia i piec przez 15 minut odwracając w połowie czasu pieczenia. Upieczone mięso podzielić na porcje. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami i ostrym dodatkiem np salsą.