Składniki:
- 4 wiejskie jaja
- 20 dkg kiełbasy chorizo (można zastąpić inną suchą kiełbasą)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ½ posiekanego ząbka czosnku
- 3 pomidory
- szczypta mielonego kminku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać czosnek i po 1 minucie smazenia dodać pokrojone pomidory, przyprawić solą i pieprzem, dusić pod przykryciem 10 minut. Żaroodporne kokilki wyłożyć pokrojoną w plastry kiełbasą, do każdej nałożyć część uduszonych pomidorów, wyrównać i wbić doń jajko, przyprawić. Zapiekać w piekarniku przez około 10 minut. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
1 comment for “Jajka zapiekane z pomidorami i kiełbasą”