Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grzyby w śmietanowym sosie

Składniki:


  • 1 kg mieszanych grzybów leśnych
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 łyżki pokrojonej w kostkę cebuli
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • ½ szklanki kremowej śmietany
  • 1 łyżka keczupu
  • 2 łyżki wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka sosu Worcester
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:
Grzyby oczyścić pokroić w plastry. Na dużej patelni rozgrzać masło, dodać cebulkę i pokrojony drobno seler naciowy, chwilę poddusić, dodać grzyby i dusić mieszając około 10 minut. Śmietanę lekko posolić aby się nie odważyła, wymieszać z bulionem drobiowym, dodać do duszących się grzybów. Podgrzać, dodać keczup, wino, sos Worcester i musztardę. Doprowadzić do wrzenia, przyprawić do smaku. Jeśli sos nie będzie dostatecznie gęsty możemy zagęścić go mąką. Podawać z pieczywem lub jako dodatek do mięs.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *