Składniki:
- 1 kg mieszanych grzybów leśnych
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 łyżki pokrojonej w kostkę cebuli
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- ½ szklanki kremowej śmietany
- 1 łyżka keczupu
- 2 łyżki wytrawnego wina
- 1 łyżeczka sosu Worcester
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Grzyby oczyścić pokroić w plastry. Na dużej patelni rozgrzać masło, dodać cebulkę i pokrojony drobno seler naciowy, chwilę poddusić, dodać grzyby i dusić mieszając około 10 minut. Śmietanę lekko posolić aby się nie odważyła, wymieszać z bulionem drobiowym, dodać do duszących się grzybów. Podgrzać, dodać keczup, wino, sos Worcester i musztardę. Doprowadzić do wrzenia, przyprawić do smaku. Jeśli sos nie będzie dostatecznie gęsty możemy zagęścić go mąką. Podawać z pieczywem lub jako dodatek do mięs.