Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rogaliki kruche drożdzowe

Składniki:
1 kg mąki
50 dag margaryny
5 dag drożdży
szczypta soli
cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
4 jajka
powidła lub masa czekoladowa do nadziania rogalików

Sposób przyrządzenia:
Przygotuj rozczyn z drożdży, mleka, 6 łyżek mąki i 2 łyżek cukru. Odstaw do wyrośnięcia. Resztę mąki wsyp na stolnicy i z resztą cukru, szczyptą soli, cukrem waniliowym wymieszaj i zasiekaj z margaryną, 2 jajkami i 2 żółtkami (2 białka pozostaw do maszczenia gotowych rogali ). Gdy rozczyn urośnie o 100% dodaj do składników na stolnicy i wyrób ciasto. Gdy będzie gotowe odstaw na 1/2 h do wyrośnięcia. Ciasto podziel na 3 części. Rozwałkuj i podziel na kwadraty. Na środku kwadratów kładź powidła lub masło czekoladowe. Formuj rogaliki składając kwadrat w trójkąt, zlepiając boki i zawijając w rogal. Rogaliki pozostaw na 15- 20 min do wyrośnięcia i posmaruj białkiem. Piecz w temp 200 stopni ok 25 min.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *