Składniki:
• 250 g mąki
• 15 g drożdży
• 1/2 szklanki mleka
• 1 żółtko
• 30 g masła
• 500 g białego sera
• 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku
• sól
• 1 szklanka cukru
• skórka z 1 cytryny
• 2 jajka
• 1 kg jabłek
• 1 -2 łyżeczki rumu
• 30 g rodzynek
• 250 g wiśni
• 30 g płatków prażonych migdałów
Sposób przyrządzenia:
Mąkę wymieszać z drożdżami, 2 łyżkami cukru i mlekiem, przykryć. odstawić na ok.10 min. Dodać żółtko, 2 łyżki cukru, szczyptę soli i masło, wyrobić. Odstawić jeszcze na kilka minut. Biały ser, 1/2 cukru, jajka, budyń, szczyptę soli i skórkę z cytryny wymieszać. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić, skropić rumem. Wiśnie umyć, wydrylować, obgotować w szklance wody z resztą cukru, odcedzić. Rodzynki skropić syropem z gotowania wiśni. Ciasto drożdżowe rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki formy o wymiarach ok. 35×40 cm. Rozsmarować masę; serową, ułożyć plasterki jabłek. Przystroić wiśniami i rodzynkami. Piec 30-35 min na środkowej blasze w temp. 200°C. Posypać płatkami migdałowymi.
Przepis nadesłany na konkurs Mistrz x 3 autor: Bahus