Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka na słodko-kwaśno

 

Składniki:

    • 2 kg żeberek wieprzowych pokrojonych
    • w paseczki (równolegle do kości)
    • sól, pieprz
    • 1 łyżka przyprawy do chińskich potraw
    • 8 łyżek cukru
    • 4 łyżki sosu sojowego
    • 1/2 dużego ogórka
    • 1 czerwona papryczka chili

Sposób przyrządzenia:
Piekarnik rozgrzać do 240 st. C. Żeberka opłukać, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i przyprawą do chińskich potraw. Mięso piec do miękkości na ruszcie ok. 30 min. Cukier skarmelizować w woku z niewielką ilością wody. Dodać sos sojowy i wymieszać. Papryczkę chili opłukać pod bieżącą wodą, osączyć i pokroić w paski. Ogórek obrać i pokroić w plastry. Wszystkie składniki wymieszać i smażyć w woku ok. 5 min. Żeberka wyłożyć na talerze i polać powstałym sosem.

Żeberka tak przygotowane można przyrządzić na grillu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *