Składniki:
- 8 jaj gotowanych na twardo
- 5 dkg bułki czerstwej, mleko
- 5 dkg cebuli
- tłuszcz
- 2 dkg rodzynków
- natka pietruszki
- 200 ml śmietany (gęstej)
- 6-8 dkg sera twarogowego
- 4 dkg chrzanu tartego
- sól, pieprz, cukier
- sok z cytryny do smaku
Sposób przyrządzenia:
Śmietanę połączyć z chrzanem, doprawić. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Jaja przekrajać na pół, wyjąć żółtka, uważając aby nie uszkodzić białek. Następnie żółtka zemleć razem z bułką, połączyć z cebulą, posiekaną natką pietruszki i opłukanymi rodzynkami, doprawić do smaku, napełnić białka, ułożyć w naczyniu wysmarowanym tłuszczem, polać śmietaną, posypać przetartym przez sito twarożkiem, zapiec.