Składniki:
- ½ kg piersi z kurczaka
- 2 ugotowane ziemniaki
- 2 ogórki kiszone
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 3 łyżki konserwowanego zielonego groszku
- 3 łyżki majonezu
- natka pietruszki
- sól, biały pieprz
Sposób przyrządzenia:
Do składki można wykorzystać resztki pieczonego kurczaka lecz wtedy nie będzie ona miała atrakcyjnego wyglądu. Piersi z kurczaka przyprawić solą i pieprzem, upiec na oliwie. Cześć mięsa kroimy w drobną kostkę, a część w długie plastry. Starannie ziemniaki gotujemy w mundurkach, kroimy w drobną kostkę podobnie jak obranego ze skóry ogórka kiszonego. Groszek odsączamy na sicie. Majonez oraz pozostałe składniki mieszamy, przyprawiamy do smaku. Nakładamy do salaterki. Ozdabiamy plastrami kurczaka, ćwiartkami ugotowanego na twardo jajka, zieleniną.
Uwaga: pieczonego kurczaka możemy zastąpić wędzonym.