Składniki:
- 1 kg żeberek wołowych
- 10 dkg pieczarek
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka zielonego marynowanego pieprzu
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kupując żeberka poprośmy aby pocięto je na odpowiednie porcje. Umyte dokładnie mięso zalać w garnku wodą, doprowadzić do wrzenia, posolić i gotować na małym ogniu około 1,5 godziny. Cebulę i czosnek obrać, pokroić i razem z pokrojonymi pieczarkami, solą i zielonym pieprzem dodać do gotującego się mięsa. Gotować jeszcze 30 minut. Mięso wyjąć, odstawić w ciepłe miejsce. Do wywaru dodać sos sojowy i cukier gotować aż się zredukuje do odpowiedniej objętości. Przyprawić do smaku. Gorące mięso ułożyć na półmisku, polać sosem, posypać posiekaną natką pietruszki.