Składniki:
- odwłoki krewetek królewskich
- olej
- plaster cytryny
- listki sałaty lub kapusty pekińskiej
- pomidor koktajlowy lub marchewka
Marynata:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok cytrynowy
- 2 ząbki czosnku
- Sól, biały
Ciasto:
- 1 szklanka mąki
- ¾ szklanki piwa
- ½ szklanki mleka
- 2 jajka
- olej
- ¾ łyżki proszku do pieczenia
- sól, biały pieprz
Sposób przyrządzenia:
Krewetki rozmrażamy. Myjemy. Czyścimy je. Gdy są w pancerzu, ściągamy go delikatnie, w tym celu należy krewetkę rozprostować, w palcach przytrzymać tułów, a odwłok przekręcić o 90 stopni. Obrać odwłok z pancerzyka, usunąć z grzbietu przewód pokarmowy.
Wymieszać składniki marynaty, polać nimi odwłoki krewetek, odstawić na około godzinie, po tym czasie przełożyć na durszlak aby obciekły.
Przygotować ciasto mieszając wszystkie składniki, odstawić aby się zmacerowało.
W woku rozgrzać olej, każdą krewetkę zanurzyć w cieście, potrzymać aby obciekła i smażyć na złoty kolor. Układać na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar oleju.
Podawać na udekorowanym półmisku.