Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krewetki królewskie w cieście

Składniki:

  • odwłoki krewetek królewskich
  • olej
  • plaster cytryny
  • listki sałaty lub kapusty pekińskiej
  • pomidor koktajlowy   lub marchewka

Marynata:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok cytrynowy
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, biały

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • ¾ szklanki piwa
  • ½ szklanki mleka
  • 2 jajka
  • olej
  • ¾ łyżki proszku do pieczenia
  • sól, biały pieprz

Sposób przyrządzenia:
Krewetki rozmrażamy. Myjemy. Czyścimy je. Gdy są w pancerzu, ściągamy go delikatnie, w tym celu należy krewetkę rozprostować, w palcach przytrzymać tułów, a odwłok przekręcić o 90 stopni. Obrać odwłok z pancerzyka, usunąć z grzbietu przewód pokarmowy.
Wymieszać składniki marynaty, polać nimi odwłoki krewetek, odstawić na około godzinie, po tym czasie przełożyć na durszlak aby obciekły.
Przygotować ciasto mieszając wszystkie składniki, odstawić aby się zmacerowało.
W woku  rozgrzać olej, każdą krewetkę zanurzyć w cieście, potrzymać aby obciekła i smażyć na złoty kolor. Układać na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar oleju.

Podawać na udekorowanym półmisku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *