Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka pychotka

 

Składniki:

  • 1 kg ładnych żeberek wieprzowych
  • 1 l piwa jasnego
  • 30 dkg fasolki szparagowej
  • 2 pomidory
  • 1/2 bakłażana (jeśli ktoś lubi)
  • kilka ząbków czosnku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz, papryka
  • 1 kg ziemniaków
  • oliwa z oliwek do smażenia.

Sposób przyrządzenia:
Żeberka dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż kostek na mniejsze porcje. Gotujemy z przyprawami w piwie ok. 30 minut. Odsączamy, przyprawiamy i opiekamy w piekarniku. Pomidora obieramy ze skóry, kroimy w ósemki. Fasolkę gotujemy uważając aby nie rozgotować. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Gdy są już prawie miękkie, obieramy, kroimy w plastry i obsmażymy na patelni do na złoty kolor, dodajemy fasolkę, obrany i pokrojony czosnek,pomidory jeszcze chwilę smażymy razem z ziemniakami. Opcjonalnie dodajemy kawałki zblanszowanego bakłażana Porcję żeberek podajemy obłożone opieczonymi wraz z dodatkami ziemniakami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *