Składniki:
- 1 kg ładnych żeberek wieprzowych
- 1 l piwa jasnego
- 30 dkg fasolki szparagowej
- 2 pomidory
- 1/2 bakłażana (jeśli ktoś lubi)
- kilka ząbków czosnku
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól, pieprz, papryka
- 1 kg ziemniaków
- oliwa z oliwek do smażenia.
Sposób przyrządzenia:
Żeberka dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż kostek na mniejsze porcje. Gotujemy z przyprawami w piwie ok. 30 minut. Odsączamy, przyprawiamy i opiekamy w piekarniku. Pomidora obieramy ze skóry, kroimy w ósemki. Fasolkę gotujemy uważając aby nie rozgotować. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Gdy są już prawie miękkie, obieramy, kroimy w plastry i obsmażymy na patelni do na złoty kolor, dodajemy fasolkę, obrany i pokrojony czosnek,pomidory jeszcze chwilę smażymy razem z ziemniakami. Opcjonalnie dodajemy kawałki zblanszowanego bakłażana Porcję żeberek podajemy obłożone opieczonymi wraz z dodatkami ziemniakami.