Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babka petersburska

 

Składniki:

 

Ciasto:

  40 dag mąki

  18 jaj

  3,5 dag drożdży

  2 dag migdałów

  20 dag masła

  2/3 szklanki cukru

  2 szklanki śmietany

  1/3 szklanki mleka

  skórka otarta z cytryny

  sól

Lukier:

  20 dag cukru pudru

  1,5 łyżki soku z pomarańczy

  łyżka soku z cytryny

  2 łyżki drobno posiekanej skórki pomarańczowej

Sposób przyrządzenia:

Do utartego masła porcjami dodawać żółtka ubite z cukrem na pianę i nadal ucierając włożyć skórkę cytrynową, drobno posiekane migdały, wlać rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże, śmietanę, wsypać mąkę.

Dodać pianę z białek ubitą ze szczyptą soli, ostrożnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wysmarowanych masłem lub margaryną form, wypełniając je do 1/3 wysokości.

Przykryć czystą ściereczką i postawić w ciepłym miejscu. Gdy ciasto zwiększy swą objętość o 2/3, wstawić je do nagrzanego piekarnika i piec około godziny.

Cukier puder utrzeć z sokami na gęstą gładką masę, dodać skórkę pomarańczową i takim lukrem polać ostudzoną babkę.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *