Składniki:
- marchew
- pietruszka
- seler
- 1 lub 2 duże cebule
- dużo czosnku
- pomidory
- papryka.
- mięso do wyboru: wołowo-wieprzowe, drób lub inne mielone
Produkty Kamis:
- przyprawa do mięsa
- kminek
- sól czosnkowa
Sposób przygotowania:
Wszystkie jarzyny utrzeć na tarce lub zmiksować robotem, włożyć do rondla z grubym dnem (długo dusimy), dodajemy do nich przyprawę Kamis (do mięsa duszonego lub mielonego ewentualnie do cielęciny w zależności od mięsa jakiego dodasz), oczywiście olej (lub oliwa z oliwek), kminek (dobry też mielony) sól czosnkową lub inne przyprawy, które lubisz. Cały czas mieszaj dusząc non-stop. Konsystencja powinna być płynna. Dodać mięso, które lubisz, ewentualnie troszkę wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy (dużo). Dusić /ok.2 godzin/, cały czas mieszać, dodać 4-5 suszonych grzybów, zielony groszek, łyżkę masła, doprawić do smaku przyprawa , która lubisz.
Podawać z kluskami, kopytkami, ryżem lub wybrana kasza, Potrawę można zamrozić.
Przepis nadesłany na konkurs Kamis. Autor: Rena