Składniki:
-
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 5 jaj
- 20 dkg mielonych orzechów laskowych
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanka kakao
- proszek do pieczenia
- 0,5 szklanki wody gazowanej
Sposób przyrządzenia:
Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić. Następnie dodawać stopniowo: mielone
orzechy laskowe (ewentualnie migdały ale laskowe zdecydowanie są najlepsze),
0,5 szklanki oleju, 1 szklanki mąki, 0,5 szklanki kakao, 1 mały proszek do pieczenia.
Całość delikatnie wymieszać na koniec dolać 0,5 szklanki wody gazowanej. Piec w
temp. 200 przez 50-60 min. na koniec polać polewą kakaową. Zaletą babki jest
oczywiście smak, ale również fakt że bardzo długo jest świeża i wilgotna .
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Storczyk 1978
3 comments for “Babka orzechowo-kakaowa*”