Składniki:
Ciasto:
- 8 jajek
- 1.5 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 kostka margaryny
- 2-3 łyżki kakao
- małe opakowanie proszku do pieczenia
Sposób przyrządzenia:
Margarynę stopić.Białka ubić na sztywną pianę i nie przerywając ubijania,dodawać po jednym żółtku.Następnie,cały czas mieszając,dodawać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przestudzonym tłuszczem.Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec około 30-40 minut,w temperaturze 180 stopni.
Masa:
- 2 kostki masła roślinnego
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka kakao
Sposób przyrządzenia:
Do rondla wlać 3/4 szklanki wody,dodać kawę,kakao oraz cukier i mieszając ugotować syrop.Odstawić do wystygnięcia.Masło utrzeć na puch i nie przerywając ucierania,dodawać zimny syrop.
Dodatek:
- 2 paczuszki małych bezów
Prace finalne:
Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty.Na pierwszy placek wyłożyć część masy,wyrównac powierzchnię i ułożyć bezy.Następnie wyłożyć pozostałą masę i położyć drugi blat ciasta. POLEWA: pół kostki margaryny 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki kakao 1 łyżka wody Wszystkie składniki polewy wymieszać w rondlu i mieszając zagotować.Lekko przestudzoną polewą polać ciasto.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Ila
1 comment for “Ciasto bezowe*”