Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru pudru
- 10 dag margaryny
- 1 łyżka smalcu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko + 2 żółtka
Masa serowa:
- 4 kostki (1 kg) sera tłustego
- 2 jaja + 4 żółtka
- 1 szklanka cukru
- ½ szklanki oleju
- budyń śmietankowy
- 3 szklanki mleka
- aromat
Piana:
- 6 białek
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przyrządzenia:
Składniki na ciasto zagniatamy, następnie należy rozwałkować i lekko podpiec. Ser przekręcić przez maszynkę. Jaja, żółtka i cukier (z masy serowej) ubijamy. Po ubiciu dodajemy przekręcony ser. Do masy dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Piec 45minut, do 1 godziny, w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu ciasta, ubitą pianę wylać na ciasto i piec jeszcze 15 minut.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Olga Szałata
1 comment for “Sernik z rosą*”