Składniki:
- Ciasto:
- 8 jaj
- 25 dkg margaryny
- 40 dkg cukru pudru
- 30 dkg maku
- 60 dkg jabłek
- 10 łyżek kaszy manny
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- bakalie
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki zimnej wody
Polewa:
Sposób przyrządzenia:
Margarynę utrzeć z cukrem , dodawać do jednym żółtku, łyżce sparzonego i zmielonego maku . Dalej ucierać . Włożyć starte na grubej tarce jabłka. Wymieszać . Na koniec dodać ubitą pianę , kasze , bakalie i lekko wymieszać . Piec w nagrzanym piekarniku około 50 minut. Wszystkie składniki polewy włożyć do naczynia i gotować około 4 min. Wystudzony placek polać ciepłą polewą.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Anna Muchowska