Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pistacjowe ciastka

Pyszne, idealnie chrupiące ciastka pistacjowe. Do ich przygotowania będziesz potrzebować: masła, mąki pszennej i kukurydzianej, noi oczywiście pistacji. 
 

Składniki:

  • 200 g pistacji
  • 220 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 270 g mąki
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Sposób wykonania:

  1. Masło najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki, aby miało temperaturę pokojową.
    Wtedy łatwiej będzie się go ucierać.
    Dodać do niego cukier waniliowy i razem utrzeć.
    Wówczas nie przerywając ucierania dodawać stopniowo mąkę kukurydzianą i mąke pszenną.
    Dodać jeszcze ekstrakt z wanilii i razem dokładnie wymieszać.
    Na koniec wrzucić jeszcze obrane pistacje.
    Całość przemieszać.
    Z gotowego ciasta formować okrągłe ciasteczka.
    Ułożyć je na blasze do pieczenia.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec około 15 minut.
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *