Pyszne, idealnie chrupiące ciastka pistacjowe. Do ich przygotowania będziesz potrzebować: masła, mąki pszennej i kukurydzianej, noi oczywiście pistacji.
Składniki:
- 200 g pistacji
- 220 g masła
- 100 g cukru pudru
- 270 g mąki
- 30 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Sposób wykonania:
-
Masło najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki, aby miało temperaturę pokojową.Wtedy łatwiej będzie się go ucierać.Dodać do niego cukier waniliowy i razem utrzeć.Wówczas nie przerywając ucierania dodawać stopniowo mąkę kukurydzianą i mąke pszenną.Dodać jeszcze ekstrakt z wanilii i razem dokładnie wymieszać.Na koniec wrzucić jeszcze obrane pistacje.Całość przemieszać.Z gotowego ciasta formować okrągłe ciasteczka.Ułożyć je na blasze do pieczenia.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec około 15 minut.
Liczba porcji: 6