Znakomity przepis na pieczoną pierś z indyka. Musisz ją wypróbować. Do przygotowania tego przepisu potrzebujesz: piersi z indyka, czosnku, oliwy z oliwek, papryczki chili.
Składniki:
- 1 piersi z indyka
- 1 szalotka
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 2 łyżki octu jabłkowego
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Pierś z indyka dokładnie oczyścić, osuszyć na papierowym ręczniku i podzielić na mniejsze porcję.Następnie do miseczki przelać oliwę.Dodać od niej ocet jabłkowy i dokładnie wymieszać.Wrzucić obrany czosnek przeciśnięty przez praskę, lub drobno posiekany.Dodać jeszcze drobno posiekaną szalotkę oraz papryczkę chilii.Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku słodką papryką, solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.Odstawić je na co najmniej 1 godzinę.Po tym czasie ułożyć pierś w naczyniu żaroodpornym.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 40 minut.
Liczba porcji: 4