Fajny przepis na koperkowy sos przepisu Łucji, który podkreśli smak twoich potraw. Przygotowany na jogurcie greckim, z dodatkiem majonezu, czosnku i soku z limonki.
Składniki:
- 250 ml jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- 1 mały ząbek czosnku
- pęczek koperku
- sok wyciśnięty z 1 limonki
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Do jogurtu greckiego dodać łyżkę majonezu.Jogurt grecki możemy zastąpić zwykłym jogurtem naturalnym.Następnie pęczek koperku opłukać pod bieżącą wodą.Drobno posiekać i wrzucić do jogurtu z majonezem.Dodać jeszcze obrany czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany.Cisnąc jeszcze sok z limonki.Całość dokładnie wymieszać.Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru.Gotowy sos najlepiej wstawić do lodówki na co najmniej 15 minut i podawać schłodzony, wtedy lepiej smakuje.
Liczba porcji: 6