Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Orzechowiec Beaty

Aromatyczne ciasto orzechowe z dodatkiem imbiru i cynamonu. Idealnie sprawdzi się na nadchodzące święta Bożego Naradzenia. Ciasto zawiera: orzechy laskowe, mleko, mąkę, kakao, cynamon oraz imbir. 
 

Składniki:

  • 1 szkl orzechów laskowych
  • 3 jajka
  • ½  szklanki mleka
  • ½  szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szkl cukru
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½  łyżeczki imbiru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tłuszcz bułka tarta do formy 

Sposób wykonania:

  1. Jajka wbić do miski.
    Wsypać do nich cukier i razem ubić na puszystą masę.
    Wówczas nie przerywając ucierania dodawać stopniowo mleko na przemian z olejem.
    Gdy składniki się połączą wsypywać partiami mąkę przesiana  proszkiem do pieczenia.
    Następnie wsypać jeszcze kakao, cynamon oraz imbir.
    Przemieszać i na koniec dodać jeszcze posiekane orzechy.
    Wymieszać i gotowe ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut. 
     

Liczba porcji: 9

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *