Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szaszłyki z indyka z jogurtowej marynaty

Poznaj sekret przepysznych przepisów na szaszłyki z indyka z jogurtowej marynaty. Do wykonania przepisu potrzebujesz: piersi z indyka, czosnku, jogurtu naturalnego oraz tymianku. 
 

Składniki:

  • 1 pierś z indyka 
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego
  • 5 ząbków czosnku
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • ostra papryka
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Przed przystąpieniem do przygotowania szaszłyków należy dokładnie oczyścić mięso i osuszyć go na papierowym ręczniku.
    Następnie pokroić pierś w niezbyt grube paski.
    Natomiast do miseczki przelać jogurt.
    Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę po czym wrzucić do jogurtu.
    Dodać jeszcze tymianek i sos sojowy.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku pieprzem oraz ostrą papryką.
    Do powstałej marynaty włożyć mięso.
    Wstawić pod przykryciem do lodówki na około 3 godziny.
    Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki i odsączyć  z nadmiaru marynaty.
    Nabijać je na patyczki od szaszłyków.
    Kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *