Przepięknie wyglądające i jeszcze lepiej smakujące ciasteczka z pistacjami. Do wykonania naszych ciasteczek będziecie potrzebować: mąki, żółtka, masła, imbiru noi oczywiście pistacji.
Składniki:
- 50 g pistacji
- ½ tabliczki czekolady
- 200 g mąki
- 1 żółtko
- 80 g cukru pudru
- 5 łyżek oleju sezamowego
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g masła
- 1 łyżeczka imbiru
Sposób wykonania:
-
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia.Wówczas dodać do niej olej sezamowy, żółtko, cukier, imbir oraz roztopione masło (ostygnięte).Całość dokładnie wyrabiać do uzyskania gładkiego jednolitego ciasta.Pistacje obrać po czym wsypać i wgnieść do ciasta.Z pokruszoną czekolada postąpić tak samo.Z powstałego ciasta uformować kulę.Owinąć ją z folię spożywcza i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i formować z niego małe kulki.Spłaszczyć je dłońmi i układać na blasze do pieczenia.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut.
Liczba porcji: 6